Viisinkertaista Tuottavuutesi Flow-tilan Avulla

9.9.2019 14:40:12
Milloin olet viimeksi ollut flow-tilassa? Onko fokus ollut viime aikoina kadoksissa vai onko työ esimerkiksi kiireen tai stressin takia tuntunut viime aikoina pakkopullalta? 

Muistatko, kun lapsena yksinkertaisetkin asiat tuntuivat mielettömiltä ja uppouduit leikkeihin moniksi tunneiksi täynnä intoa, sillä olit utelias ja kaikki oli vielä uutta ja jännittävää? Onneksi tuo sama tunne on täysin saavutettavissa uudestaan flown avulla vielä tänäkin päivänä!


Optimoi tuottavuutesi ja nosta tehokkuutesi uudelle tasolle flow-tilassa

Tiedätkö sen tunteen, kun uppoudut tehtävään niin syvällisesti, että muu maailma unohtuu täysin ja ajantaju häviää. Muistatko vielä, kun keskittymisesi oli ennätyksellisen optimaalisella tasolla ja huomasit puuhastelleesi tämän asian parissa useita tunteja ja lopulta koit ennennäkemätöntä mielihyvää aikaansaannoksestasi?

Luultavasti sinulle on joskus käynyt näin. Voi olla, että koit tämän tilan esimerkiksi urheillessa, mielenkiintoisen työprojektin parissa tai ehkä jopa rakastellessa. Onnittelut, olet silloin ollut flow-tilassa.

McKinseyn tekemän tutkimuksen mukaan asiantuntijat kokevat olevansa 500% tuottavampia flow-tilan aikana. Kuvittele, jos saisit kasvatettua tuottavuutesi viisinkertaiseksi flow-tilan avulla. Tämä merkitsisi käytännössä sitä, että saisit koko viikon työt tehtyä jo maanantaina. 

Suurin osa ihmisistä saavuttaa flown kuitenkin vain 5% työajastaan. Työn tekemisen tehokkuus tuplaantuisi, jos tuota lukua saataisin nostettua edes 20%.

McKinseyn tekemän tutkimuksen mukaan asiantuntijat kokevat olevansa 500% tuottavampia flow-tilan aikana.

Tuottavuuden lisäksi flow-tilassa opit nopeammin, olet luovempi ja kykenet ratkaisemaan monimutkaisempia ongelmia. Jos flow todella on näin tehokas tekniikka tuottavuuden maksimomiseen, niin miten saat lisättyä sitä prosentuaalisesti enemmän omiin päiviisi?

Tässä artikkelissa opit 5 parasta tekniikkaa flow-tilasi viisinkertaistamiseen ja tuottavuutesi nostamiseen ennenäkemättömälle tasolle!

 

flow-tila ja tuottavuus

 


Mikä ihmeen flow?

Flow-tila ei ole pelkästään tehokas ja super tuottelias tila, jossa kaikki sujuu, kuin tanssi. Tiesitkö, että kuitenkin usein sitä edeltää ahdistuksen tunne? Flow-tilaan pääseminen edellyttää mukaansa tempaavaa toimintaa, jossa on riittävästi haastetta. Silloin, kun kamppailet uuden ja suhteellisen vaativan tehtävän parissa, aluksi se tuntuu haastavalta, mutta tietyn ajan jälkeen taitosi karttuvat ja toiminta siirtyy aivoissa alueelle, jota kutsutaan ”kiihdytyskanavaksi”. Tämä on aivoille kaikista palkitsevin tila, sillä silloin dopamiinirata aktivoituu ja tästä seuraa mielihyvän tunne. 

Mistä tiedät, että olet flow tilassa?

Flow on henkinen toimintatila, jossa aktiviteettia suorittava henkilö nauttii kyseisestä prosessista ja samanaikaisesti tuntee itsensä energiseksi, erittäin keskittyneeksi ja täysin sitoutuneeksi toimintaan sillä hetkellä. Unkarilaisen syntyperän omaava psykologi Mihály Csíkszentmihályin on maininnut flow-tilan (optimaalinen kokemus tai virtauskokemus) ensimmäisen kerran jo vuonna 1975. Kun olet flow-tilassa täysillä keskittynyt luomaan jotain, aivosi eivät enää rekisteröi kehosi muita tarpeita, kuten nälkää tai väsymystä.

Aivotoiminta virtauskokemuksen aikana

Aivotoiminta flow-tilan aikana

 

Miten tunnistaa mikro- ja makro-flow?

Flow-kokemukset voidaan jakaa kahteen ryhmään: yksilölliset flow- kokemukset sekä yhdessä koetut flow-kokemukset, jotka tunnetaan ryhmäflow-käsitteenä. Yksilöllinen flow-kokemus tarkoittaa henkilökohtaista flow-tilaa, jonka aikana flow-tilassa oleva henkilö tuntee suorituskykynsä olevan parhaimmillaan. Ryhmäflow tarkoittaa jaettua kollektiivista kokemusta, jossa ryhmä, esim. urheilujoukkue, suoriutuu heidän tasoonsa nähden huipputasolla.

Flow-kokemukset voidaan myös luokitella niiden intensiteetin mukaan, jolloin puhutaan mikro- ja makro-flow käsitteistä. Mikro-flow:sta voidaan puhua silloin, kun olet vaipunut kevyeen virtauskokemukseen esimerkiksi intensiivisen keskustelun aikana, jolloin yksi hyvä idea tai keskustelunaihe johtaa toiseen ja yhtäkkiä havahdutkin siihen, että olet kokonaan menettänyt ajantajun.

Makro-flow:sta voidaan puhua silloin, kun saavutat erittäin kokonaisvaltaisen (lähes maagisen) flow-tilan, jonka seurauksena esimerkiksi aika hidastuu ja tunnet olevasi osa jotain suurempaa kokonaisuutta ja universumia.

 

Flow-tilan pahimmat viholliset

Flown saavuttamista saattavat häiritä monet sisäiset ja ulkoiset tekijät. Esimerkiksi riittämätön itsensä johtaminen, motivaattoreiden puutuminen, stressi ja epämiellyttävien asiakkaiden tai projektien kanssa painiminen harvoin johtavat mielekkääseen ajatusprosessiin. Olisi epärealistista väittää, että voit aina vaikuttaa kaikkiin näihin tekijöihin, mutta suurimman osan ajasta voit itse ottaa vastuun esimerkiksi kiireestä, työn mielekkyydestä ja sitä kautta myös sen tuloksellisuudesta.

Jos työpäivissäsi on paljon aikaa vieviä ja rutiininomaisia tehtäviä, ja mielestäsi tuon ajan voisi käyttää mielummin sellaisiin projekteihin, jotka näkyvät enemmän viivan alapuolella, kannattaa harkita tehtävien delegoimista esimerkiksi virtuaaliassistentille. Delegoimalla rutiininomaisia ja toistuvia prosesseja saat helposti lisättyä kustannustehokuutta, tuottavuutta sekä tehostettua ajanhallintaa ja pääset itse keskittymään siihen, mikä on tärkeintä.

Jos virtauskokemus katkeaa turhan häiriötekijän vuoksi, siihen takaisin pääsemiseen vie 5 minuutista 30 minuuttiin. Pidä siis huolta, ettei päiväsi ole täynnä alla olevia fokuksen tappajia.

Flown pahimmat viholliset

 

 • Keskeytykset: Jokainen kesketys tappaa fokuksesi siitä, mitä olet sillä hetkellä tekemässä. Puhelimen notifikaatiot ja sähköpostin jatkuva vilkuilu ovat hyviä esimerkkejä tästä. Notifikaatiot salakavalasti valtaavat mielen, sillä jokaisesta keskeytyksestä "toipuminen" vie keskimäärin 25 minuuttia.
 • Aina tavoitettavissa oleminen: Kokeile rajoittaa tavoitettavuuttasi puhelimella vain tiettyihin aikoihin päivästä ja huomaat, kuinka kykysi tehdä syvää ja merkityksellistä työtä kasvaa. Kunnioita itseäsi ja älä ole aina tavoitettavissa, sillä sinun ei tarvitse.  
 • Taustamelu ja avoin toimisto: Pieni taustahälinä voi olla tietyille ihmisille inspiroivaa, mutta häiritsevät äänet katkaisevat ihan kenen tahansa ajatusprosessin. Rauhallinen työskentelytila ja inspiroiva taustamusiikki auttavat monia flow-tilan saavuttamisessa.
 • Multitasking: Keskittymällä vain yhteen asiaan kerrallaan, maksimoit mahdollisuutesi flow-tilaan pääsemiseksi. Jos teet monia asioita samanaikaisesti, heität aikaa ja rahaa hukkaan. Multitaskatessa rasitat aivojasi turhaan ja et pysty saavuttamaan tarvittavan syvää keskittymisen tilaa.
 • Liian helpot tai liian haastavat projektit: Helpot tehtävät tylsistyttävät ja liian haastavat stressaavat.  Steven Kotlerin mukaan tehtävän tulisi olla 4% haastavampi sen hetkiseen tietotaitoon nähden, jotta flow-tilaan pääseminen olisi maksimaalista.
 • Merkityksellisyyden puute: Miksi teet kyseistä projektia?  Päämäärätietoisuus ja tavoitteellisuus auttavat merkityksellisyyden lisäämisessä ja löytämisessä. Tämän lisäksi, omien arvojen mukaisesti työskentelystä voi olla apua. Milloin olet viimeksi miettinyt omia arvojasi? Merkityksellisyys ja motivaatio kulkevat käsi kädessä.  
 • Aivosumu: Et varmasti pääse flow-tilaan, jos olet ylikuormittunut tai väsynyt. Pidä huolta riittävästä palautumisesta, jotta kehosi ja aivosi toimivat optimaalisesti. 

Flown parhaat triggerit

Jos et tällä hetkellä saavuta tätä lähes maagista tilaa niin usein, kuin haluaisit, onneksi on monia tekijöitä, jotka auttavat sen aktivoimisessa.

 • Mielekäs työ - Pyri järjestämään työtehtäväsi niin, että voit tehdä suurimman osan ajasta mahdollisimman inspiroivia projekteja, sillä silloin olet tehokkaimmillasi. Tehdessäsi innostavaa työtä, saavutat flow-tilan helpommin. Opettele delegoimaan, jotta voit tehdä enemmän sinulle arvokasta työtä. 
 • Riskin syy-seuraussuhde - Kun olet laittanut itsesi täysillä likoon, on fokus myös sen mukainen. Oli se sitten rahallinen, fyysinen tai vaikkapa sosiaalinen riski. Mitä suurempi riski, sitä suurempi fokus. Flow-tilaan pääsemistä tuskin tarvitsee edes miettiä silloin, kun on kyse elämästä ja kuolemasta.
 • Optimaalinen ympäristö ja selkeä päämäärä -Tietämättä mitä seuraavaksi tapahtuu, uudet, arvaamattomat ja monimutkaiset elementit keskittävät huomion paremmin kuin tutut ja turvalliset. Kun tiedät mitä kohti olet menossa, pysyy mielesi kirkkaana ja rauhallisena.
 • Haastavuuden ja tietotaidon suhde - Tehtävän tulisi olla 4% haastavampi, kuin sen hetkinen tietotaito, jotta edellytykset ovat ideaaliset flow-tilan saavuttamiselle.
 • Intensiivinen fokus - Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Sano ei kaikille häiriötekijöille ja multitaskingille.

Lue lisää aiheesta >>> Brainstorming - Miten keksiä uusi idea tyhjästä?

Mikä estää sinua keskittymästä työhön, joka tuo kaikista eniten tuloksia?

Testaa, voisitko olla tuottavampi!

Oletko mielestäsi tehokas?

You May Also Like

These Stories on "tuottavuus"

Subscribe by Email