Brainstorming - Miten keksiä uusi idea tyhjästä?

5.9.2019 14:56:05

Ideat ovat luomisen, flow:n ja innovaation lähde: ilman ideoita ei ole innovaatioita. Myöskään ilman ideoita on hyvin vaikea lähteä toteuttamaan yhtään mitään.

Silloin kun tuntuu siltä, että on jumissa eikä pääse eteenpäin, niin on hyvin haastavaa saada innovatiivinen ja tehokas flow-tila päälle. 

Kehittyminen ja kasvu ovat loppupeleissä ne ultimaattiset tavoitteet, joihin jokainen kovalla työn teolla pyrkii. Ja ideointi itsessään on kaiken alkulähde: ideat johtavat toteutukseen ja toteuttaminen kehitykseen.

Fakta on kuitenkin se, että itse idea ei vielä johda mihinkään. Ilman toimivaa prosessia yhdestäkään ideasta on vaikea luoda jotain konkreettista ja toimivaa.

Yleisimmin ideat tapahtuvat töiden ulkopuolella eli pahin tapa tappaa ideointi ja innovaatio on tehdä koko ajan jotain. Mikäli haluat päästä mielikuvituksesi valloilleen, tarvitset ensinnäkin aikaa, mutta myös toimivan prosessin ideoimisen tueksi!

Aika +Toimiva prosessi = Idea

Sen vuoksi tässä artikkelissa tulet saamaan selville yksinkertaisen prosessin sille, kuinka voit lähteä ideoimaan ja luomaan jotain uutta!

 

Brainstorming & luova ongelmanratkaisukyky ovat innovaation lähde

Mitä on luova ongelmanratkaisukyky ja miksi se on tärkeää? Olet ehkä joskus kuullut, kuinka luovuus ja ongelmanratkaisukyky ovat taitoja, joita menestyneillä ihmisillä on.

“Creative Problem Solving is the process of redefining problems and opportunities, coming up with new, innovative responses and solutions, and then taking action.”

Itsenäinen oppiminen, virheistä oppiminen ja innovatiivisten ideoiden testaaminen ovat tärkeitä taitoja niin yksilön kuin organisaation menestymisen kannalta, mutta tutkimusten mukaan ne ovat myös sellaisia taitoja, joita on vaikea automatisoida. Varmin tapa pitää itsensä työllistyneenä tulevaisuudessakin on siis kehittää luovaa ongelmanratkaisukykyä!

Yksinkertaisuudessaan luovaa ongelmanratkaisutaitoa tarvitaan silloin, kun olet jumissa eli kun olet yrittänyt jotain tavanomaista ratkaisua, mutta se ei toimikaan. Kuinka silloin toimit? Huomaatko mahdollisesti, että sydämesi syke nousee ja hengitys tihenee? Alkaako sinua ehkä ahdistaa? Tuntuuko, että et pääse eteenpäin?

Haasteet ja ongelmat voivat tuntua ihan fyysisestikin pahalta, mutta mitä enemmän ongelmanratkaisukykyä kehittää, sitä paremmaksi tuo taito myös muodostuu! Kuitenkin ilman selkeää prosessia sinun on vaikea lähteä liikkeelle saati kehittää tuota jaloa taitoa. Pelkkä brainstorming ilman prosessia on hukkaan heitettyä aikaa!

Kolme tapaa kehittää aivojesi hermotusta ja luovaa ongelmanratkaisukykyä

Luovuutta ja luovaa ongelmanratkaisukykyä pidetään usein synnynnäisenä ominaisuutena, vaikka se on kehitettävissä oleva taito, siinä missä moni muukin. Kuitenkin kaikki lähtee liikkeelle aivoistamme.

Yleisesti aivomme valitsevat mielellään sen kaikista helpoimman eli mukavimmalta tuntuvan ja energiatehokkaimman vaihtoehdon. Suomeksi sanottuna aivomme siis haluavat valita hermojärjestelmämme kaikista tutuimmat reitit ja priorisoida niitä. Mutta mitä tämä siis tarkoittaa käytännössä? Luovan ratkaisun valitseminen on epämukavaa!

Mikäli haluat siis olla luova ongelman ratkaisija, niin sinun on alettava taistelemaan sitä vastaan:

· Vältä kiirettä ja liian tiukkoja aikatauluja. Mitä enemmän käyt autopilotilla, sitä vaikeampaa sinun on taistella omaa neurologiaasi vastaan ja yrittää olla luova.
· Uskalla kokeilla kotain uutta ja toimia tavanomaisesta poikkeavasti.
· Uskalla tehdä jotain sellaista, joka lähtökohtaisesti tuntuu epämiellyttävältä tai jopa hullulta.
· Uskalla epäonnistua eli tehdä jotain, jossa epäonnistut hyvin suurella todennäköisyydellä. Katso, mitä kokemus opetti sinulle.

 

Idean luomisen prosessi: miten se tapahtuu käytännössä?

“Creative thinking inspires ideas. Ideas inspire change” – Barbara Januszkiewicz

 

KUVA1

Heitätkö koko ajan aikaa (rahaa) hukkaan?

Testaa, oletko multitaskingin vanki!

 

brainstorming

You May Also Like

These Stories on "tuottavuus"

Subscribe by Email